Το βιβλίο A Greek Roman Empire του Fergus Millar #2

Η σημερινή ανάρτηση είναι μια προσθήκη στο θέμα της χθεσινής για το εξαιρετικό βιβλίο A Greek Roman Empire του Fergus Millar. Στη σημερινή ανάρτηση θα παραθέσω την περιγραφή των στρατιωτικών δυνάμεων της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας γύρω στο 400 μ.Χ., σύμφωνα με το έγγραφο Notitia Dignitatum.

Κατά την μονοκρατορία του Μεγάλου Κωνσταντίνου ολοκληρώθηκαν οι στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις που είχε ξεκινήσει ο Γαλλιηνός, οι οποίες διαίρεσαν τον ρωμαϊκό στρατό σε μονάδες Limitanei/Ripenses («Ακρίτες/Οχθίτες», οι όχθες είναι αυτές των ποταμών Ρήνου, Δούναβη και Ευφράτη) υπό την ηγεσία δουκών (duces) και μονάδες Comitatenses (κινητή εφεδρεία, εκστρατευτικά σώματα) υπό την ηγεσία στρατηλατών (magistri militum).

Παραθέτω δυο χάρτες που θα βρείτε στο βιβλίο του Millar:

Comitatenses: τα τετράγωνα με τους μαύρους κύκλους στον παρακάτω χάρτη (οι άσπροι κύκλοι είναι οι limitanei). Υπό στρατηλατών (magistri militum) Ιλλυρικού, Θράκης, των δύο πραισέντων (praesentalis) και Εώας (Oriens):

Limitanei: ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις μονάδες που συνιστούσαν λεγεώνες. Υπό πιο χαμηλόβαθμων δουκών (duces) που υπάγονταν διοικητικά στον MM της περιοχής τους:

Στην όχθη του Δούναβη υπήρχαν 25 λεγεώνες μοιρασμένες σε 4 δούκες: Μυσίας Α΄, Παραποτάμιας Δακίας, Μυσίας Β΄ και (Μικράς) Σκυθίας. Οι παραδουνάβιοι δούκες είχαν και στόλους για την περιπολία του Δούναβη.

Στο ανατολικό μέτωπο, ο δουξ Αρμενίας διέθετε 3 λεγεώνες, οι δούκες Μεσοποταμίας, Οσροηνής, Συρίας, Ευφρατησίας, Φοινίκης και Αραβίας διέθεταν από 2 λεγεώνες ο καθένας, ο δουξ Παλαιστίνης είχε μια λεγεώνα και, τέλος, ο comes per Isauriam διέθετε δύο λεγεώνες στην Ισαυρία, για τον έλεγχο της επιδρομικής/ληστρικής δραστηριότητας των ανυπότακτων Ισαύρων.

Στην Αίγυπτο, ο προϊστάμενος αξιωματικός ήταν ο κόμης [του limes της] Αιγύπτου που είχε υπό την αρχή του δύο υφιστάμενους δούκες (Θηβαΐδος και Λιβύης).

Παραθέτω την αναλυτική περιγραφή του Millar:

3 Comments

Filed under Uncategorized

3 responses to “Το βιβλίο A Greek Roman Empire του Fergus Millar #2

  1. Ρήσος

    Χαίρετε,
    ήθελα απλώς να κάνω ένα σχόλιο στο πιο πρόσφατο post, καθώς ένα δάκρυ μου κύλησε μετά από την τυχαία ανακάλυψη αυτού του blog. Έφτασα τυχαία μετά από αναζήτηση για τις θρακικές επιγραφές της Ζώνης και βρήκα έναν πραγματικό θησαυρό γνώσεων για ζητήματα που με ενδιαφέρουν εσχάτως (και μάλιστα στα ελληνικά) σε σχέση με επιστήμες που είτε δεν διδάχτηκα (γλωσσολογία, πολιτικές επιστήμες) ή διδάχτηκα εν μέρει (Βυζαντινή ιστορία). Το επίπεδο γραφής, επίσης, είναι πολύ υψηλό, σχετικά κατανοητό και σε στιγμές ανάλαφρο…
    Σμερδαλέε, σε ευχαριστώ για την παρουσία σου. Αφού χαθώ για κάποιο διάστημα στη θάλασσα των δημοσιεύσεών σου εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μου και επιλύοντας πιθανές απορίες μου, πιθανότατα θα “ξαναενοχλήσω” υποβάλλοντας κάποιες δικές μου σκέψεις, γνώσεις ή θέτοντας ερωτήματα.

    • Γεια σου, Ρήσε, και καλωσήρθες. Ό,τι ερωτήματα σου προκύπτουν, θέτε τα. Απλά σε πληροφορώ για να ξέρεις ότι τώρα στις διακοπές μπορεί ν’αργήσω μερικές ώρες μέχρι ν’απαντήσω, αλλά θα σου απαντήσω.

  2. Ρήσος

    Λοιπόν, αφιέρωσα κάποιες ώρες περιπλάνησης σε δημοσιεύσεις και σχόλια και η ανάγνωση είναι πραγματικά εθιστική. Ωστόσο, επειδή θέλω λίγο να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου για το συνολικό περιεχόμενο του blog, να καταλάβω την ανθρωπογεωγραφία ή να εντοπίσω πιθανές απαντήσεις σε ερωτήματά μου, θα προτιμήσω να πάρω λίγο το χρόνο μου και να παραμείνω σιωπηλός. Νομίζω καλύτερα από το να πετάξω καμιά κοτσάνα… Ευχαριστώ και πάλι για την υποδοχή

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.