Το μακεδονικό διακωμωδούμενο από την άλλη πλευρά

Η σημερινή ανάρτηση θα είναι κωμική και σύντομη, επειδή κάποιος σχολίασε στην προηγούμενη ανάρτηση πως βρήκε βαρετές τις διαλέξεις στο ΕΑΠ για το μακεδονικό και τον χειρισμό του. Θα παραθέσω, λοιπόν, δύο βίντεο από την μακεντόνκα κωμική σειρά Κ-15 που διακωμωδούν το μακεδονικό ζήτημα και τη σχέση των Μακεντόντσι με τους Βούλγαρους και τους Έλληνες.

1. Βόλτα στη Θεσσαλονίκη, μπελάς στα ελληνικά σύνορα

Το βίντεο αυτό διακωμωδεί το τι τραβάνε στα σύνορα όσοι Μακεντόντσι θέλουν να έρθουν εκδρομή στην Ελλάδα.

Στο [00:35], ο πρωταγωνιστής ρωτάει τον Αϊ Βασίλη «ποιο είναι το πρόβλημά σου;» και ο Αϊ Βασίλης απαντά «μου είπαν ότι δεν μπορώ να μπω στην Ελλάδα γιατί ήρθα μέσω Μακεδονίας [= RoM] και οι τάρανδοί μου κόλλησαν σαλμονέλα και βρουκέλλωση». 🙂 🙂

Στο [01:01] αρχίζει να συζητά με τον ελληναρά υπάλληλο (ο άλλος Έλληνας υπάλληλος λέει «κοίταξε το μαλάκα»), ο οποίος μασώντας μάγκικα τη τσίχλα τον ρωτάει «έχεις βίζα;» Ο Ελληναράς λέει «ωχ μαλάκα μου, περίμενε (čeka)» και λέει στον άλλο υπάλληλο «αυτός ο μαλάκας ήρθε από τα Σκόπια». Τον ρωτάει «από Σκόπια;» [και απαντάει «ναι» (da)], «Μπάσκετ παίζεις; Για κάνε μπράτσο να δω; … Κάμψεις [skleka] μπορείς να κάνεις;» και τον βάζει να κάνει 10 κάμψεις (deset skleka), κοροϊδεύοντάς τον «μαλάκα» καθώς τις κάνει.

Στο [02:34] ο πρωταγωνιστής λέει «μια βόλτα θέλω να πάω την κοπέλα μου (devojka) στη Θεσσαλονίκη (Solun)» και ο Ελληναράς τον αποκαλεί «αδελφή» (peder) και «μαλάκα», λέγοντας πως οι [ωραίες] γυναίκες βρίσκονται στην Ελλάδα.

Στο [03:15] αρχίζει να του πετάει τα πράγματα κάτω στην άσφαλτο από το πορτμπαγάζ και στο [03:27] τον βάζει να τα μαζέψει χρονομετρώντας τον.

Στο [4:18] κοιτάει τα λάδια και σκουπίζει τη ράβδο λαδιού στην γραβάτα του ρωτώντας τον «αυτό [η γραβάτα] είναι grčko original [από] business shopping Thessalonica;»

Στο [4:50] ο Ελληναράς τον βάζει να πάρει στην πλάτη τον άλλο υπάλληλο και, όταν  ο πρωταγωνιστής επιστρέφει, ο Ελληναράς του λέει «τσιγάρα έχεις;» και του παίρνει από τα χέρια το πακέτο που βγάζει, λέγοντάς του γελώντας «εντάξει, φύγε [bega], μαλάκα Μπουλγκάρσκο!»

2. Στην Βουλγαρική πρεσβεία

Το βίντεο αυτό ξεκινάει με έναν υπάλληλο της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια (ο ίδιος ηθοποιός που έκανε τον Ελληναρά στο προηγούμενο βίντεο) να συζητάει με τον Βούλγαρο συνάδελφό του για το πως να ταλαιπωρήσουν όσο γίνεται περισσότερο τους Μακεντόντσι που έχουν δουλειές στις πρεσβείες τους.

Στο [00:40] ο Βούλγαρος λέει στον Έλληνα «έχουμε μεγάλο πρόβλημα [goljam problem] μ΄αυτούς που έρχονται για βίζα, είναι τόσο πολλοί που δεν ξέρουμε τι να κάνουμε.» Συνεχίζει λέγοντας πως τους ταλαιπωρούνε με ένα σωρό καψόνια κι αυτοί συνεχίζουν να έρχονται. Ο Έλληνας του λέει «και εγώ δεν μπορώ να τους καταλάβω, κι εμείς τους κάνουμε ένα σωρό καψόνια (κάμψεις/skleka κλπ, εξηγεί τα καψόνια αναλυτικά παρακάτω στο [01:45]) κι αυτοί εξακολουθούν να θέλουν να έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές».

Στο [1:26] Ο Βούλγαρος αποκαλεί Μακεδόνες (Makedonci) τους Μακεντόντσι και στο [1:33] ο Έλληνας τον διορθώνει, λέγοντας με ύφος βαρύμαγκα «μη τους λες Μακεδόνες, Σκοπιανούς να τους λες (ne Makedonci, Skopja). Δεν ξέρεις εσύ από ιστορία, επειδή εσείς [οι Σλάβοι] δεν έχετε ιστορία (ne imate istoria)».

Στο [2:29] ο Έλληνας προτείνει ψιθυρίζοντας στο αφτί του Βούλγαρου ένα ακόμη καψόνι, το οποίο το βλέπουμε εν δράσει στη συνέχεια, όταν το βίντεο δείχνει την ουρά έξω από την βουλγαρική πρεσβεία και τον Βούλγαρο υπάλληλο να κοιμάται σε πλαστική καρέκλα.

Στο [2:40] μιλάει κάποιος στο τηλέφωνο και λέει «δεν ξέρω γιατί καθυστερούμε, λένε πως από σήμερα ισχύει μια καινούρια διαδικασία [nova pročedura]».

Στο [3:49] ο προτελευταίος της σειράς ρωτάει τον τελευταίο «έφερες τα απαραίτητα έγγραφα;» και ο άλλος απαντά «όλα τά΄χω». Στο [4:03] τον ρωτάει «βαζελίνη έφερες;» και όταν ο άλλος ρωτάει ξαφνιασμένος «τι να την κάνω την βαζελίνη;», ο γυαλάκιας του εξηγεί «δεν ξέρεις ότι από σήμερα ισχύει η νέα διαδικασία, όπου για να μπεις στην πρεσβεία, πρέπει πρώτα να σε πηδήξει ένας μαύρος [crnec];» Μόλις το ακούει ο άλλος λέει έξω φρενών «μα δεν είναι φυσιολικά πράγματα αυτά! (ne normalna rabota!)  Άκου εκεί να σε πηδάνε για να πάρεις μια βίζα!» και στο [5:15] φωνάζει τον Βούλγαρο υπάλληλο που κοιμάται στην καρέκλα.

Αφού λέει στον Βούλγαρο «τι πράγματα είναι αυτά», στο [5:38] ο Βούλγαρος του απαντά «εγώ τι θέλεις να κάνω; Εμείς [οι Βούλγαροι] είμαστε [αληθινό] κράτος, βρε! Ανήκουμε στην Ευρώπη, βρε! (nie sme država, be! Za Evropa, be! 🙂 🙂 ) Το κάθε πράμα έχει τη διαδικασία του! Πρέπει να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα έγγραφα και να περάσεις πρώτα από τον Jack Black-man!» 🙂 🙂 🙂

Δυστυχώς δεν μπορώ να καταλάβω την τελευταία ατάκα που λέει ο αγανακτισμένος, γιατί φαίνεται να έχει πολύ πλάκα.

Advertisements

5 Comments

Filed under Διάφορα

5 responses to “Το μακεδονικό διακωμωδούμενο από την άλλη πλευρά

 1. Χρήστος

  Είδες πως ένα κωμικό σκετς αποκαλύπτει την πραγματικότητα καλύτερα από 100 κείμενα. Αυτό ακριβώς. Η Ελλάδα ως μεσάζοντας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης να κάνει καψόνια στο μακεδονικό κράτος. Μέσω του veto το κρατάει ουσιαστικά όμηρο πολιτικά για να το ελέγχει και οικονομικά.

  • Μέσω του veto το κρατάει ουσιαστικά όμηρο πολιτικά για να το ελέγχει και οικονομικά.

   Γεια σου Χρηστάρα! Πολύ πολύπλοκο το σενάριό σου για να εξηγήσει το πως έχει εθιστεί να σκέφτεται το «σκοπιανό» ο μέσος Έλληνας.

   Αν μας ενδιέφερε η οικονομική ηγεμονία θα δεχόμασταν αμέσως το πακέτο Πινέιρο («Νέα Μακεδονία» + η Ελλάδα «κηδεμόνας» του κράτους).

   [07:15]

   και κυρίως, άκου τα λόγια του Πινέιρο εδώ:

   [04:55-05:34]

  • Βάζω και ένα άλλο βιντεάκι του k-15 που βρήκα αφού έκανα την ανάρτηση: για να πάρουν βίζα στην Ελληνική πρεσβεία.

   Στο [00:09] βάζει μια σφραγίδα ο υπάλληλος που παίζει σκάκι (το λένε «τάβλι» [tavla] όμως αν ακούσεις) και ο πρωταγωνιστής στο [01:08] βγαίνει έξω από την πρεσβεία και αρχίζει να γιορτάζει με μουσική φωνάζοντας «[χρειάστηκαν] μόνο 6 μήνες, γιούπι !!!» 🙂 🙂

   Στο [00:28] ο άλλος με τον οποίο παίζει σκάκι τον ρωτάει «γιατί δεν μου δίνεις περισσότερη δουλειά [δλδ προαγωγή]» και ο συμπαίκτης του απαντά «αφού δεν ξέρεις τη γλώσσα τους, δε μιλάς τη σκοπιανή γλώσσα[skopski]» (ne znais jazik Skopski) 🙂 🙂 🙂

   Στο [04:50] φωνάζει στην ουρά να εμφανιστούν δύο γυναίκες που είχαν βάλει μέσο για να πάρουν βίζα και, όταν βλέπει αντίδραση, ρωτάει τον κόσμο στην ουρά «μα δεν καταλαβαίνετε σκοπιανά σ΄αυτόν τον τόπο;» (ne rasbirate Skopski?) 🙂 🙂 🙂

 2. Γιάννης

  Γεια σου Σμεραλδέε. Σε ανακάλυψα εσχάτως, μέσω του πρόσφατου θέματος που άνοιξε ο Σαραντάκος για το μακεδονικό, και πολύ χάρηκα. Εν πασει περιπτωσει, για να βοηθήσω λίγο, στην τελευταία του ατάκα ο αγανακτισμένος λέει του Βούλγαρου να βάλει έναν μαύρο ακόμα (daite oush eden charnec) για να γίνει πιο σύντομη η διαδικασία….😂😂
  Χαιρετισμούς.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.