Ο «Δώτωρ Εάων» του Ιστολογίου σας προσφέρει …

Τις τελευταίες ημέρες, ο «Δώτωρ Ἐάων» του Ιστολογίου Βάταλος επιβεβαίωσε τον τίτλο που του έχω δώσει και προσέφερε μερικά πολύ ωραία βιβλία για κατέβασμα, τα οποία πραγματικά αξίζει να τα συγκεντρώσω σε μια ανάρτηση.

Όποιος αναρωτιέται για τον τίτλο «δώτωρ ἐάων», αυτός είναι ομηρικός τίτλος του Ερμή και σημαίνει «δότης αγαθών».

*h1su-s > *ehus > ὁ ἐύς > αἱ *ἐέϝαι (πληθ. του θηλυκού ουσιαστικοποιημένου θηλυκού επιθέτου *h1s-ew-ih2 > (ἡ) *ἐέϝια) = «τα αγαθά, τα καλά» (λ.χ. ὁ θρασ-ύς > αἱ θρασ-έϝαι > θρασεῖαι > τῶν θρασειάων [Ιλιάδα 17.662]) > τῶν *ἐεϝάων, τύπος που απλοποιήθηκε στην ομηρική γενική «ἐάων» (λ.χ. η ασυναίρετη ομηρική γενική τῶν αἰχμητάων = αἰχμητῶν).

Λοιπόν τα «ἐέϝα» αυτά είναι:

 1. Το βιβλίο του David S. Potter “The Roman Empire at Bay: AD 180-395” (Routledge, 2004, σήμερα κυκλοφορεί η δύτερη έκδοση του 2013) για την ρωμαϊκή ιστορία της περιόδου από τον θάνατο του Μάρκου Αυρηλίου μέχρι τον θάνατο του Μεγάλου Θεοδοσίου. Είναι τόσο αναλυτικό με τα ιδεολογικά ρεύματα του κάθε αιώνα που ίσως να κουράσει αυτόν που ενδιαφέρεται απλώς να μάθει την χονδρική ιστορία της περιόδου. Οι σημειώσεις του με παραπομπές στις αρχαίες πηγές είναι λεπτομερέστατες.
 2. Στην συνέχεια, ο Βάταλος μας προσέφερε δύο βιβλία του Timothy D. Barnes ενός ιστορικού που θεωρείται παγκόσμια αυθεντία στις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους κατά την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου και των άμεσων διαδόχων του. Το πρώτο βιβλίο είναι η βιογραφία του Μεγάλου Κωνσταντίνου “Cοnstantine, Dynasty, Religion and Power in the Later Roman Emprire” (Wiley-Blackwell, 2013) και το δεύτερο είναι το “Athanasius and Constantius: Theology and Politics in the Constantinian Empire” (Harvard University Press, 2001) όπου εξετάζεται η δύσκολη σχέση εκκλησίας-κράτους κατά την περίοδο που ο «αιρετικός/αρειανός» διάδοχος του Μεγάλου Κωνσταντίνου Κωνστάντιος Β΄ συγκρούεται με την «ορθόδοξη/νικαιακή» πλειοψηφία των επισκόπων, των οποίων ηγετική μορφή στην ανατολή ήταν ο πολυεξόριστος Αθανάσιος Αλεξανδρείας (ο θεολογικός Άγιος Αθανάσιος που όμως ιστορικά ήταν και ο πρώτος εκκλησιαστικός ηγέτης που χρησιμοποίησε «οπαδούς-μπράβους» -“gangs of thugs” στον Potter- για να ξυλοφορτώσει τους αρειανούς ιδεολογικούς αντιπάλους του).
 3. Το άλλο σημαντικό βιβλίο που μας προσέφερε ο Βάταλος είναι η αναθεωρημένη από τον Αντώνη Καλδέλλη επανέκδοση (με πολλές σημειώσεις, επεξηγήσεις, χάρτες και σχεδιαγράμματα μαχών) της αγγλικής μετάφρασης του Dewing των «Πολέμων» του Προκοπίου, όπου ο μεγάλος ιστορικός του 6ου αιώνα περιγράφει τους πολέμους του θρυλικού στρατηγού Βελισαρίου, με τους οποίους επιτεύχθηκε η reconquista του Ιουστινιανού: “Prokopios: The Wars of Justinian” (Gazelle, 2014). Το πρωτότυπο ελληνικό κείμενο του Προκοπίου μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
 4. Ο Δώτωρ Εάων μας προσέφερε και το σημαντικό βιβλίο του Michael Whitby για τους πολέμους του αυτοκράτορα Μαυρικίου (στην Ασία με τους Σασσανίδες Πέρσες και στα Βαλκάνια με τους Αβαρο-Σλάβους) και τον ιστορικό Θεοφύλακτο Σιμοκάττη που τους περιέγραψε στην ιστορία του: “The Emperor Maurice and his historian, Theophylact Simocatta on Persian and Balkan warfare” (Oxford University Press, 1998). Όποιος χρειαστεί το πρωτότυπο ελληνικό κείμενο του Σιμοκάττη μπορεί να το διαβάσει εδώ.
 5. Το σημαντικότατο τρίτομο Βυζαντινό Λεξικό της Οξφόρδης (καλύτερα «Εγκυκλοπαίδεια», αλλά ο αγγλικός όρος είναι dictionary) που επιμελήθηκε ο Alexander Kazhdan (OUP, 1991).
 6. Τέλος, ο γέρων Βάταλος μας προσέφερε το εξαιρετικό βιβλίο του Peter Heather “Empires and Barbarians: Empires and Barbarians: The Fall of Rome and the Birth of Europe (OUP 2010). O Peter Heather είναι ίσως η παγκόσμια αυθεντία στην σχέση Ρωμαίων και βαρβάρων κατά την περίοδο 300-500 μ.Χ., δηλαδή κατά την περίοδο των Ούννων και των Γερμανικών μεταναστεύσεων (Γότθοι, Βάνδαλοι, Λογγοβάρδοι/Λομβαρδοί, Αλεμανοί, Φράγκοι και Αγγλοσάξονες). Στο βιβλίο εξετάζει την μετανάστευση ως ιστορικό φαινόμενο (έχει και μία πολύ ωραία εισαγωγή στην Σύγχρονη Εθνολογία) και τον ρόλο που αυτή έπαιξε κατά την περίοδο 150-900 μ.Χ., στην πτώση της δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και στην διαμόρφωση της Μεσαιωνικής Ευρώπης.

Βάταλε, αν έχω ξεχάσει κάτι μπορείς να το προσθέσεις στο σχόλια.

Και πάλι ευχαριστώ πολύ για τα βιβλία.

Advertisements

8 Comments

Filed under Αρχαιότητα, Ιστορία, Μεσαίωνας

8 responses to “Ο «Δώτωρ Εάων» του Ιστολογίου σας προσφέρει …

 1. Βάταλος

  Αξιότιμε κ. Σμερδαλέε,

  1) ευχαριστώ θερμώς διά την τιμητικήν παρούσαν ανάρτησιν. Μοί προκαλεί αλγεινήν εντύπωσιν ότι ούτε είς Ρωμιός αναγνώστης είχε την φιλοτιμίαν να ευχαριστήση το Ιστολόγιον δι’ αυτήν την προσφοράν άνω των 400 ευρώ εις βιβλία. Δεν έχει σωτηρίαν το Ρωμέικον Γένος: Είναι διεφθαρμένον, αγνώμον, κακομαθημένον, αντλεί την ηδονήν του από την συμφοράν του συνανθρώπου του και όλα αυτά οφείλονται 100% εις την μαζοχιστικήν θρησκείαν που ονομάζεται Ορθόδοξος Χριστιανισμός.

  2) Θα ήθελα να σάς ενημερώσω διά μίαν είδησιν που άπτεται των ενδιαφερόντων του εξαιρέτου Ιστολογίου σας: Το εβραϊκής ιδιοκτησίας CNN απεφάσισε να εξευτελίση την Εκκλησίαν της Κύπρου και εζήτησε να κάμη DNA εις τα οστά του Αγίου Λαζάρου (που ανέστησε εκ νεκρών ο Ραββίνος Χριστός), τα οποία ευρέθησαν τω 1972 εις την Λάρνακα της Κύπρου.

  http://www.protothema.gr/greece/article/521096/to-cnn-thelei-na-kanei-dna-sta-osta-tou-agiou-lazarou-arnithike-i-kupriaki-ekklisia/

  Όπως θα διαβάσετε εις την είδησιν, η Κυπριακή Εκκλησία ηρνήθη, διότι θα αποδειχθή από το DNA ότι τα οστά δεν ανήκουν εις Εβραίον!

  Αυτήν την μέθοδον πρέπει να ακολουθώμεν όλοι ημείς οι οπαδοί της Αριστοτελείου Λογικής (άθεοι και ένθεοι) διά να εξευτελίσωμε τους Γαλιλαίους. Να τους ζητούμε να κάμουν τεστ DNA εις τα ιερά οστά που λατρεύουν αυτοί οι λειψανολάτραι!..

  3) Με την ευκαιρίαν, κύριε Σμερδαλέε, επιτρέψατέ μοι να προσφέρω έν ακόμη συγκλονιστικόν βιβλίον του αγαπημένου σας αναρχοκομμουνιστού βυζαντινολόγου Αντωνίου Καλδέλλη, που αφορά την χρήση του Παρθενώνος των Αθηνών από τους μισέλληνας Γαλιλαίους τους τελευταίους 16 αιώνας. Πρόκειται, ασφαλώς, διά το μνημειώδες «The Christian Parthenon, classicism and pilgrimage in byzantine Athens» (1η έκδοσις 2009), το οποίον καλόν θα είναι να βάλετε εις τον κατάλογον των μελλοντικών παρουσιάσεών σας κ. Σμερδαλέε

  http://www.docdroid.net/jL8EN9w/anthony-kaldellis-the-christian-parthenon-2009.pdf.html

  Ειδικώς αναγνώσατε το 4ον κεφάλαιον του βιβλίου (Pilgrims of the middle period (AD 900-1100)), όπου ο Καλδέλλης παρουσιάζει με μοναδικήν ενάργειαν τας τρομεράς καταστροφάς που προυκάλεσαν εις το ενδοξότερον Μνημείον των Αιώνων ο Νίκων ο Μετανοείτε, ο Άγιος Μελέτιος (οδός Αγίου Μελετίου), ο Όσιος Λουκάς, ο όσιος Χριστόδουλος της Πάτμου και άλλοι διάσημοι Γαλιλαίοι

  4) Περαίνω με μίαν συμπλήρωσιν εις την παρούσαν ανάρτησίν σας. Ομολογουμένως είναι άκρως τιμητικός δι’ εμέ ο τίτλος του «Δώτορος Εάωνος» αφού ούτως απεκάλουν οι Έλληνες τον θεόν Ερμήν. Ο Καλλίμαχος εις τους ύμνους του, μάς βεβαιώνει ότι η προσφώνησις εχρησιμοποιείτο και διά τον Δία

  https://books.google.gr/books?id=3MbzNcAfYioC&pg=PA206&dq=%CE%9A%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B7+%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%85%CF%80%CE%AD%CF%81%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B5&hl=el&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=%CE%9A%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B7%20%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%85%CF%80%CE%AD%CF%81%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B5&f=false

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος

  • Να τους ζητούμε να κάμουν τεστ DNA εις τα ιερά οστά που λατρεύουν αυτοί οι λειψανολάτραι!..

   Βάταλε, μήπως πρέπει να κάνουμε και τεστ επιβεβαιώσεως των αιωνίων βοσκοτοπίων με το άφθονο χορτάρι (ΙΕ *wels-u- «βοσκοτόπι» > Ηλύσια Πεδία, *Welsw-id- > Ἦλις) στα οποία εσύ πιστεύεις ότι θα πας να συναντήσεις τους κλυτούς πώλους του Κλυτοπώλου άνακτος Αϊδωνέως;

   Ή μήπως πρέπει ν΄ανέβουμε στον Όλυμπο για να δούμε αν υπάρχει το παλάτι των Ουρανιώνων.

 2. aterpea

  καλή σας μέρα!
  σας διαβάζω τον τελευταίο καιρό ησύχως και ομολογώ ότι το απολαμβάνω ιδιαιτέρως. σμερδαλέε, κάνεις εξαιρετική δουλειά εδώ, τα σέβη μου.
  να ευχαριστήσω βεβαίως και τον βάταλο για τις “προσφορές” του, ο οποίος είναι πολύ γλυκούλης και συμπαθέστατος κύριος αλλά ολίγον προπετής…

  • Ευχαριστώ aterpea για τα καλά σου λόγια!

   Όσο για τον Βάταλο είναι ακριβώς όπως τον περιέγραψες … «είναι πολύ γλυκούλης και συμπαθέστατος κύριος αλλά ολίγον προπετής», και θα έλεγα «προπετέστατος» και “pervicacissimus contra Galileos“. 🙂 🙂

 3. Κι ἐγώ χαίρω πού σᾶς ἀνακάλυψα χθές τό βράδυ ψάχνοντας στό λῆμμα “Μαξέντιος”, σᾶς διάβαζα μέχρι ἀργά τή νύχτα καί σᾶς εὐχαριστῶ πολύ γιά τήν ὑψηλοῦ ἐπιπέδου γενναιόδωρη προσφορά σας. Ἐννοῶ καί τόν γραφέα τῶν ἐκτενῶν κειμένων Σμερδαλέο καί τόν γέροντα Βάσσαλο γιά τά δωρεάν βιβλία πού μᾶς προσέφερε ἠλεκτρονικῶς. Ἂφεριμ !

  • Ο «Δώτωρ Εάων» Βάταλος τον τελευταίο καιρό μου φαίνεται ότι ασχολείται μόνο με την υποψηφιότητα του Donald Trump. 🙂 🙂

 4. Συγχωρήστε μου τό λάθος στό ὃνομα Βάταλος.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.